Whiskymerken.info

Over Whiskymerken.info!

Op deze website vind je een overzicht van de bekendste whiskymerken, inclusief een korte omschrijving en een link naar de officiŽle website. Op basis van alle logo's kun je zoeken naar het desbetreffende whiskymerk. Als een whiskymerk er niet tussen staat of je een vraag hebt, dan kun je altijd contact opnemen via de contact pagina!

Whisky (of whiskey in Ierland/VS) is een sterke drank dat gemaakt wordt uit gegist graanbeslag en gerijpt in houten vaten. Van het graan wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten. Dit gistingsproces zorgt ervoor dat de aanwezige suikers omgezet worden in alcohol, waardoor een vloeistof ontsaat met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5%. Dit wordt dan gedistilleerd. Hierbij worden ongeweste stoffen opgevangen en gecondenseerd. Uiteindelijk wordt dit dan verdund tot het alcoholpercentage ongeveer 65% bedraagt. De vloeistof wordt dan in eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen. Pas na een tijdje mag het whisky genoemd worden, afhankelijk van de wetgeving. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn stopt het rijpingsproces bij het bottelen en is de drank lang houdbaar zonder smaakverandering. De leeftijd die op een fles whisky staat betekent de tijd dat hij gerijpt heeft.

Er zijn veel verschillende soorten whisky's. Scotch whisky is de officiŽle benaming voor whisky afkomstig uit Schotland. Graanwhisky is gestookt uit om het even welke graansoort of een combinatie van graansoorten. Malt whisky is whisky die uitsluitend is gestookt uit gemoute gerst.Verder worden whisky's vaak opgedeeld in Blend of Single Malt. Single malt whisky's bestaan uit whisky's afkomstig van ťťn distilleerderij. Deze whisky's hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak. Het maken van single malt whisky is niet enkel voorbehouden aan Schotland. Ook in andere landen wordt single malt whisky gemaakt, bijvoorbeeld in Japan, BraziliŽ, Frankrijk, Canada, India, Nieuw-Zeeland, op TasmaniŽ en zelfs in Nederland en BelgiŽ.

Blends zijn een mengsel van verschillende malt whisky's en graanwhisky's. Op deze manier verkrijgt de whisky een heel complexe smaak. Een belangrijke reden waarom er zoveel blended whisky wordt gedronken is dat graanwhisky snel en goedkoop geproduceerd kan worden. Op deze manier kan er gemakkelijk aan de grote vraag worden voldaan. De blended whisky's beslaan zo'n 95% van de whiskymarkt en zijn daarom vaak ook de goedkopere whisky's.

Verder heb je ook nog de Bourbon Whisky. Dit is whisky afkomstig uit de VS en wordt geproduceerd van minimaal 51% maÔs. Straight rye van minimaal 51% rogge. Bourbon wordt tweemaal gedistilleerd. De eerste maal in een zogenaamde "beer still", de tweede maal in een "doubler". De naam Bourbon mag uitsluitend gebruikt worden voor Amerikaanse whiskeys die ten minste twee jaar gerijpt hebben in geblakerde eikenhouten vaten en waarvan de mashbill (het recept) ten minste 51% maÔs bevat. Het bekende whiskeymerk "Jack Daniel's", afkomstig uit Tennessee, is volgens de letter van de wet ook een bourbon.